Фолклор

Фолклорно друштво “Стеван Синђелић“

Од тренутка организовања Српске Црквене заједнице на територији Киченера и Ватерлуа, почело је и окупљање уз традиционално играње у колу . Тешко је прецизирати тачан датум када су се Српска деца, младићи и девојке у Киченеру организовано заиграли прве кораке моравца, чачка или баната. Можда не би погрешили када би казали да корени овог фолклорног друштва вуку од првих српских забава, када су одрасли устајали и хватали се у кола а најмлађи ускакали међу њих.

Од 1982 наша омладина се окупља око, фолклорног друштва „Стеван Синђелић“, и од тада почињу да наступају организованије једнако обучени са обавезним опанцима “шиљканима“ на ногама . Иѕзтог времена па до наших дана, за наступе су их спремали кореографи: Миле Оцокољић, Миле Перић, Бане Сабљић, и Драган Чокић. За њихов сценски изглед бринули су се родитељи волонтери, који су шили и куповали ношње, набављали реквизите и све што је потребно да се кореографија изведе безпрекорно. Кореографије које играју углавном представљају народне обичаје српског народа.

Наравно, играчи су и поред напорног вежбања, увек налазили времена за држење и забаву. Ипак, најлепше успоменесу са фолклорних гостовања и путовања: Хамилтон, Торонто, Монтреал, Отава, Детроид, Акрон и Кливеланд, ЊуЈорк, Чикаго, Калифорнија, Крагујевац, Сремски Карловци, Апатин, Сомбор, Јагодина, Београд, Грчка…

Свакако одлазак у завичај је најлепши, и остаје успомена за читав живот.

Како су знали бити гости, тако су били још бољи домаћини. Направљена је сарадња са КУД “Светозар Марковић“ из Крагујевца, па су крагујевчани били њихови гости три недеље у Канади. Током боравка крагујевчана, млади Синђелићи су научили и да је песма саставни дио једне кореографије. Тако је почело…

Данас Фолклорно друштво у свом саставу има и певачку групу “Божури“, а припрема их Иван Радовановић-Ванила. Певачка група има самосталне концерте, а наступају и у заједничком програму са фолклором.

Фолклорнодруштво броји преко 150 чланова који су подељени у 6 група, узраста од 4 године до 20 година и ветеранска секција.

Данас се више не може ни замислити српска манифестација на подручију Киченер-Ватерло-а без учешћа овог Фолклорног друштва. Углавном су сви  чланови ф олклорног друштва  су и ђаци Српске школе “Свети Сава“.